När Jonte och Carro hittade hem
Idag är det möjligt att bygga hus som förbrukar ytterst lite energi. Genom att bygga täta klimatskal med välisolerade väggar, återvinna frånluft ur ventilationen och använda resurssnåla byggmaterial minimeras värmeförlusterna. Husen värms huvudsakligen upp passivt, genom solens strålar.
Jonte och Carro visste att de ville leva på ett annat sätt, nära naturen och nära fjällen. Åre och speciellt sommaren i Åre lockade. Lägenheten och livet på Södermalm i Stockholm hade gjort sitt. Samtidigt hade de en önskan om att bo bland drivna människor och kunna överleva som egenföretagare.
– Vi hade länge drömt om att bygga ett hus helt och hållet utformat efter platsen och i samklang med naturen. Vi provbodde faktiskt i Åre innan vi bestämde oss. Förlängde semestern och kände att ja, det är ju här vi vill bo, berättar Jonte och tänker tillbaka till tiden för fyra år sedan då allt började.
Från ritning till färdigt energisparhus
Planen var att bygga ett passivhus. I slutändan kom huset att klassas som ett energisparhus, men den ursprungliga tanken har hållit genom hela projektet. Ett hus som ger mer än det tar. Paret köpte en bit mark i Åredalen, försökte reda ut tomtgränser och strandskydd bland flertalet bäckar under meterdjup snö. Den första arkitekten började rita, men relationen blev inte som tänkt och Jonte och Carro tvingades byta spår. Till slut hittade de den arkitekt som passade dem perfekt, David Fredlund. Hans kunskaper och intresse för passivhus gjorde hela resan möjlig.
– David Fredlunds kompetens, energi och passion har varit helt avgörande för resultatet. Han var ett viktigt stöd genom hela processen.
Att hitta certifierade underleverantörer och material visade sig bli en utmaning.
– David hjälpte oss projektera hela bygget. Han förmedlade i princip alla kontakter till underleverantörer. För att bygga energisparhus och passivhus krävs en hel del kunskap och certifieringar. Det är bara en liten grupp människor som kan det här i Sverige, säger Jonte.
Första natten i huset
Hela processen, från tanke till färdigt hus, har tagit fyra år. Under byggnationen hyrde Jonte och Carina en lägenhet i Åreby.
– Och så skaffade vi barn mitt i allt. Alla säger att man inte ska skaffa barn samtidigt som man bygger hus. Det gjorde ju vi. Och det var kämpigt under en period, det var det, berättar Jonte.
Men vid midsommar 2017 stod så huset klart. Jonte, Carro och lilla Elliot kunde sova sin första natt i sitt nya hus.
– Det känns självklart helt fantastiskt. Att titta sig omkring och inse att vi bor i ett hus som vi ritat själva. Att sitta och titta ut över Åreskutan från bastun – det blev precis så som vi tänkt oss, berättar Jonte.
Energisparande garageport
Idén med ett passivhus är att energin inte ska kunna smita ut. Garaget sitter ihop med bostadshuset, men skiljs åt av ett tätskikt. Bostadshusets klimatskal är alltså separat – energimiljön i huset behålls och hjälper även till att värma garaget. Kraven på en garageport var alltså höga när Jonte och Carro såg sig omkring på marknaden.
– Hörmann har de överlägset bästa garageportarna ur miljösynpunkt. Därför valde vi Hörmann som leverantör.
Från en lägenhet i stan till ett eget hus med garage. Ren lyx, enligt Jonte.
– Den här vintern har varit väldigt bra och kall, det har varit många dagar med minus trettio grader. Själva grejen att hoppa in i bilen med en tvååring i pyjamas och öppna porten med en fjärrkontroll har varit som en dröm!
Idag stortrivs familjen i Åredalen. Mitt i naturen, med egna verksamheter. Jonte jobbar som UX-designer och Carro som copywriter. Och det bästa av allt – Jonte, Carro och Elliot hittade sin alldeles egna plats.
– Jag vet däremot inte om vi är så unika. Det är fler Södermalmsbor som gjort den här resan. Jag har sprungit på folk som tidigare bott på samma gata i Stockholm, säger Jonte och skrattar.