Varmgarage eller kallgarage

Funderar du på att skaffa en ny garageport? Det finns många faktorer att tänka på när man ska köpa en ny garageport. I den här guiden kommer vi att vägleda dig i frågan om varmgarage eller kallgarage. Vilket är bäst att satsa på och går det att konvertera ett kallgarage till ett varmgarage om du ändrar dig?

Tänk till

När du skaffar ett garage är det viktigt att göra rätt väl. Ett bra garage är en lösning på förvaringsbehov och ska skydda mot alla tänkbara väderlekar. Väljer du att bygga ett kallgarage begränsar du garagets potentiella användningsområde. Det är billigare att bygga ett kallgarage, men det är fortfarande mycket pengar som går åt. Känner du att det finns en osäkerhet kring ditt garageval går det att kompromissa. Du kan tillexempel välja att investera lite mer pengar för att isolera ditt kallgarage så att det i framtiden kan bli ett varmgarage. Vid en uppgradering från kall- till varmgarage kan det behövas att du byter ut garageport och eventuella fönster för att öka isoleringen.

Ska du bygga ett varmgarage bör du inte snåla in på fel saker. Det är bättre att satsa på en betongplatta som har 10 centimeter extra cellplast och en lite kraftigare väggregelstomme som skapar bättre förutsättningar för isolering. Det är en mindre kostnad än vad de flesta tror och det gör underverk för uppvärmningen. Bygger du ett varmgarage höjer du även värdet på ditt hus.

MC i varmgarage

Uppvärmning för varmgarage

En annan viktigt aspekt i ditt garageval är att du planerar potentiell uppvärmning beroende på var du bor. Är du bosatt i norr krävs det definitivt någon form av garageuppvärmning. Är du bosatt söderut och har gjort ett bra jobb med isoleringen i betongplattan, taket och väggarna kan du hålla kvar värmen trots att vädret bjuder på någon minusgrad. Det finns olika alternativ när det gäller uppvärmning av ditt garage, du kan exempelvis använda dig av golvvärme, luftvärmepump, vatten-, el- eller oljeradiatorer. Samtliga lösningar fungerar bra, men med en luftvärmepump så cirkulerar luften mer och hjälper till att torka utrymmet snabbare, detta kräver dock ventilation i garaget.

hörmann illustration

Det kostar att bygga till

En av de vanligaste missarna när man bygger nytt är att man bygger för litet. Det är alltid bra att ha i åtanke att det kostar att behöva bygga till i framtiden. Se alltid över dina framtida behov och vad det faktiskt är du är ute efter.

Isolering av garage - Garageventilation för effektivt skydd

I den här guiden kommer vi att vägleda dig i frågan om isolering. Vad är egentligen den optimala isoleringen?

Läs mer

Välja garageport - Läs allt om olika garageportar hos oss

I den här guiden kommer vi att vägleda dig i frågan om hur du väljer rätt garageport. Planera alltid ditt köp, oavsett varför du köper ny garageport.

Läs mer